Operátor Fiera Touch buduje v Praze nový vysílač Děvín, šířit bude i DAB+

10. duben 2024

Vodárenská věž Děvín bude do budoucna sloužit společnosti Fiera Touch pro šíření jejího rozhlasového multiplexu, který bude provozovat na kanálu 5C. Ze stejné lokality plánuje v horizontu několika týdnů spustit firma podnikatele Pavla Hájka i televizní multiplex Regionální síť 11. Finální parametry DAB+ určí koordinace Českého telekomunikačního úřadu.

Čtěte také

„Jsme těsně před dokončením televizního vysílače. Čekáme na osazení technologii, zapojení konektitivy a připojení do elektřiny,“ uvedl pro portál Digitální rádio Pavel Hájek, který stojí za společností pHmedia, provozovatelem stanic i-Vysočina.cz a KladNO.1, a také firmou Fiera Touch, jež je jedním z úspěšných dražitelů kmitočtů pro budoucí privátní DAB+ sítě. Pro území hlavního města získal operátor kanál 5C, na kterém již 13 let vysílá v Německu síť DR Deutschland.

„Náš příděl nepotěší řadu nadšenců, kteří chytají německý multiplex, ale tohle bohužel nemůžeme nijak ovlivnit. Český telekomunikační úřad tyto kanály nějak zkoordinoval a nabídl. My jako operátor s tím nic nemůžeme dělat. Právě díky shodnému kanálu s DAB+ našich západních sousedů se v našem případě nebude tedy jednat o všesměr, ale na Německo budeme mít omezení,“ vysvětlil Hájek. Co se týká výkonu, s jakým vysílač bude fungovat, zatím není rozhodnuto.

Čtěte také

„Z Děvína spustíme nejprve televizi. Co se týká DAB+, máme anténní připravenost, ale lokalitu v tuto chvíli stále budujeme. Máme připraveny také technologie pro DAB+ v rozvaděči a k dispozici máme samotný vysílač, který můžeme nainstalovat, až to bude třeba,“ konstatoval Hájek a doplnil: „V ostatních lokalitách, kde to bude dávat smysl a šíříme už odtud televizní signál, budeme usilovat i o pripravenost na DAB+. Musíme však požádat ČTÚ o individuální oprávnění. Stávající příděly jsou na koordinace ČRA.“

Televizní vysílače Regionální sítě 11, které by do budoucna mohly posloužit i pro šíření digitálního rozhlasového signálu, jsou zejména na Vysočině, namátkou Jihlava, Třebič nebo Havlíčkův Brod. Operátor na nich používá technologie společnosti Rhode&Schwarz, v případě DAB+ se aktuálně rozhoduje z několika variant. „Do konce léta chceme mít plán, kterým směrem výstavba půjde. Část vysílačů chceme spustit ještě letos, ale konkrétní lokality zatím nemáme,“ uvedl Hájek. S některými úspěšnými dražiteli jedná podnikatel o sdílení vysílacích stanovišť.

Čtěte také

Co se týká detailů ohledně programové nabídky, na ty je podle šéfa Fiera Touch ještě brzo. „Jednání probíhají. Máme pochopilteně zájem o naplnění naší sítě a jednáme s rádii,“ uvedl Pavel Hájek, podle kterého bude možné vzhledem k počtu vysoutěžených multiplexů a samotných vysílatelů, alespoň na počátku, nabídnout rozhlasovým stanicím vyšší datový tok. „Dokud to půjde, prvním zákazníkům jsme ochotni dát větší prostor, ale bude pochopitelně záležet i na žánru. Nechceme do našeho multiplexu umístit mraky rádií s mizerným datovým tokem,“ uzavřel Hájek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související