Praha se dočkala nového DAB+ vysílače sítě Teleko, Rošického stadion doplnil City Tower

9. duben 2024

Příbramská společnost Teleko digital začala šířit svůj rozhlasový multiplex na území hlavního města z druhého vysílače. Rošického stadion, jehož areál je v havarijním stavu, doplnil nově City Tower na Pankráci. Programová nabídka z obou vysílačů je totožná, lokality fungují v tzv. jednofrekvenční síti SFN, jejich výkon je 200 Wattů.

Čtěte také

Součástí sítě TELEKO DAB1, kterou je možné naladit v Praze na kanálu 11A, jsou v současné době dva vysílače. Kromě Rošického stadionu s unikátním kódem TII 1101 se nově ve speciálních softwarech pro identifikaci multiplexů objevuje nově i označení 1103. Právě to patří novému vysílači City Tower na pražské Pankráci. Výkon obou lokalit je 200 Wattů. Multiplex obsahuje dva regionální programy Českého rozhlasu, dále pak DAB plus TOP40, Energic, Radio 7, Rádio Proglas a ZUN. V některých oblastech může po spuštění nového vysílače dojít ke zlepšení signálu.

Oba vysílače fungují na základě tzv. individuálního oprávnění, které vydal Český telekomunikační úřad s platností do konce letošního roku. Jaký bude další osud vysílání v Praze? „Na základě rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu ho budeme muset vypnout. Předpokládáme, že dálkově bude možné náš signál zachytit po spuštění Černé hory na kanálu 7C,“ uvedl pro portál Digitální rádio jednatel Teleka Tomáš Řapek. Krok bude muset operátor koordinovat se společností JOE Media, která aktuálně kmitočtový blok v Praze a středních Čechách využívá.

autor: lukpo
Spustit audio

Související