Proč ptáci nejvíc zpívají ráno?

15. duben 2024

Nechtějí nás tím naštvat a probudit. Má to hned několik důvodů. Některé vás možná překvapí. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Na jaře si opět začneme v přírodě všímat zpěvu ptáků, kteří zpívají víc, než v zimě. Ptáci si pomocí zpěvu vymezují vlastní území a varují ostatní samečky, že toto území je už zabráno. Pomocí zpěvu ale taky komunikují nebo lákají samičky.

Proč nás budí?

Taky vám ale někdy připadá, že je brzy ráno ptačí zpěv slyšet daleko víc než po zbytek dne? Někdy to skoro může vypadat, že nás ptáci chtějí vzbudit. Tak to ale není.

Důvodů je hned několik. Ráno bývá chladněji, vzduch je vlhčí, a proto se zvuk lépe nese. Také ještě nebývá aktivní hmyz, kterým se mnoho zpěvných druhů ptáků živí. Pro lov nejsou ani ideální světelné podmínky. Proč tedy tento čas nevyužít ke zpěvu?

Z mnoha studií taky vyplynulo, že predátoři, kteří loví ptáky, jsou aktivní hlavně v noci. Ptáci tak ranním zpěvem dávají také najevo, že je v noci nic nesežralo a jejich teritorium je stále obsazeno.

Mezi prvními nás ráno zpěvem oblaží rehek zahradní

Koncert má jasný program

Pořadí, ve kterém začnou malí zpěváčci cvrdlikat je docela pevně dané. A kdo ranní ptačí koncert zahajuje? Je to rehek. Ptačí budíček má totiž své pevné pořadí. Rehek zahradní začíná zpívat už ve 4:00, následuje ho červenka obecná, zhruba ve 4:15, za ní je ve 4:20 kos a tak dále. 

Kdo začne zpívat jako poslední? Jak může ranní zpěv samičce ukázat, že je sameček „borec“? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související